Tygfakta - fleece
Fleece är samlingsnamnet för stickade polyestertyger som behandlats för att få en mjuk, ullig yta. Fleecens Rolls Royce heter Malden Mills Fleece (USA) och kommer i många olika tjocklekar och varianter, bl a finns sådana som är helt vattentäta och/eller vindtäta. Tyvärr är det ganska dyrt att importera och är inte helt lättillgängligt i Europa. På engelska är begreppet fleece vidare än på svenska, och kan avse både det vi kallar fleece och andra stickade tyger i t ex bomull eller hampa med mjuk, flossad yta.
Polarfleece är det som kallas fleece till vardags, ett ganska tjockt och stretchigt tyg med mjuk, lite ullig struktur, som ofta används i mössor, vantar och filtar. Microfleece är en tunnare fleece, som ett tjockare T-shirt-tyg, och används ibland som fleecefoder i konfektionsvaror. Ofta är microfleece lite mindre stretchig än polarfleece. Polarfleece finns i roliga färger och mönster, microfleece brukar mest vara enfärgat.
Fleece finns i många olika kvalitéer. Billig fleece är tyvärr ofta usel (jag har t ex varit med om att tyget varit helt förstört av noppror efter första tvätten!), så trots den stora prisskillnaden kan jag inte rekommendera billiga plädar o dylikt som sömnadsmaterial. Riktigt pälsiga fleecesorter är söta, men slits ofta fort, samma sak gäller för fleecetyger med öglor (s k bouclé-stickning). Överhuvudtaget är fleece ett material som inte håller hur länge som helst - men det är tacksamt att arbeta med, och skönt att ha på sig!
Fleece finns hos de flesta tyghandlare. Riktigt billig fleece (t ex till stoppning, där kvalitén inte är lika viktig) kan man hitta på billighetsvaruhus, stormarknader. IKEA säljer billiga fleeceplädar, från ca 9 kr/st (kvalitén kan jag inte uttala mig om, har adrig provat att sy i den). Roliga mönster hittar man ibland som stuvbitar, men ofta är urvalet begränsat till sagofigurer.
Leta efter en fleece som:
  • känns stadig, inte sladdrig
  • ser jämn ut i ytan, även när man tittar mot ljus genom den
  • återtar formen bra när man dragit i den
  • är anti-pillingbehandlad = behandlad mot noppror. Billiga sorter är det INTE!
  • går att torktumla - kanske inte helt nödvändigt, men det säger mycket om vad tyget tål
Materialfakta och skötselråd
Material: Ofta 100% polyester, ev inblandning av annan konstfiber, t ex viskos.
Skötselråd: I regel 30-40° maskintvätt. Endast högkvalitativ fleece kan torktumlas. Tvättas med liknande färger. Fleece kan släppa överskottsfärg i första tvätten. (Vissa sorters fleece går att tvätta varmare, men det sliter på tyget. Jag tvättar t ex fleece-tygblöjbyxor i 60°, det går bra, men tyget håller sig inte lika snyggt som vid svalare tvätt.)