Docksjalar


Ofta vill barnen bära runt på sina egna dockor och nallar. Att bära småsaker som lego och bilar är populärt, plast-lock likaså :-). 
Här kommer några tips på olika sorters dockbärsjalar. Enklast att ta på för barnet är en bärpåse. Svårast är långsjal. Måtten är tänkta att passa upp till ca 6 år.

Mei Tai


Det finns ganska många dock-MT att köpa hos olika tillverkare. BäraNära sålde förut BabyTai, en barn-MT i härliga mönster och med säkerheten i främsta rummet. Både midjeband och axelband sitter fast med plastknappar och lossnar om barnen skulle råka fastna i något. Det finns inte heller några lösa band som hänger ut (snubbelrisk). Säkerhetsåtgärder av det här slaget är ett måste när man har vilda barn som jag :^).
Det är enkelt att göra en liten MT själv. Måtten på sittdelen är ca 15-25 cm bredd och höjd 20-25 cm. Axelband och midjeband ca 90 cm-1 m långa, bredd 3-5 cm. Vaddering behövs inte. Snabbast och enklast är att dela midjebandet i två delar och sy fast det i nederkant i var sida, precis som man syr fast axelbanden (bandet kan då vara ca 15 cm kortare, eftersom sittdelen kommer göra en del för bredden) . Titta på bilderna på hopsättning av en likdan vuxen-MTpå Sleepingbabys ABC-sida (en bit ner), så ser du hur det kan se ut.

Bärpåse, kortsjal, ringsjal


En dock-bärpåse kan tex ha måtten 35 cm bredd x ca 100 cm längd (upp till ca 6 år). Om man syr en rundad bärpåse eller ej spelar inte så stor roll. En bit resårband fastsytt i kanten ca 30 cm där dockan ska sitta gör bärpåsen lättare att hantera för barnet och sakerna stannar lättare i påsen. 

En kortsjal kan t ex vara ca 25-35 cm bred och ca 1,20 m lång (upp till ca 6 år). En vanlig scarf eller halsduk brukar fungera fint.

Ringsjalar till dockor utgör alltid en stryprisk, eftersom ringsjalen kan dras åt som en löpsnara men låser när man ska dra upp den igen! Med detta sagt kan man göra en ringsjal med samma mått som kortsjalen. Ett sätt att minimera risken för strypning är att sy fast ringarna i en bit tyg som fästs på själva sjalen med kardborreband. Kardborreband är starkare än man tror, så se till att inte använda en för stor bit (prova att den går upp av att en vuxen drar i den eller av en vikt på ca 2 kg.) Ett anant sätt är att göra en ringsjal med bara en ring och en ringände som fästs med kardborreband vid ungefär rätt längd.

Att sätta en bit resår i sidorna på ringsjalen (precis som på bärpåse) är en bra idé. Som ringar kan man använda riktiga sjalringar i strl S eller andra små ringar i metall eller plast. De ska vara ca 45-55 mm i diameter och inte alltför grova.

Långsjal


En vuxenhalsduk, scarf eller liknande kan bli en lagom långsjal att bära dockan i.