Sy lång- och kortsjalar


Långsjalar och kortsjalar är avlånga tygstycken, helst i tyg med extra mycket giv i.

Tyg: ca 2-5.2 m x 60-75 cm (50-75 cm bredd för trikåtyger) . Välj ett tyg som stretchar bra på diagonalen men inte så mycket på längden. Det finns en hel artikel om tygval, läs mer där.

Tråd och tillbehör: matchande tråd, ev ett symärke till mittmarkering, ev kantband.

Utrustning: Sax, måttband, ev nålar, ev strykjärn

Tid: < 1 timme

Svårighetsgrad: Enkel

Tvätta tyget innan du klipper i det, så att det blir färdigkrympt. Stryk vid behov. Klipp till tyget till rätt längd och bredd. Om du är osäker på vilken längd du ska välja kan du läsa mer om det lite längre ner. Om du vill ha snedskurna ändar ska tyget vara ca 40 cm längre än vald längd. Om du vill skarva flera bitar till rätt längd gör det med en stark söm som t ex vändsöm (se länklistan). För elastiska tyger ska stretchen hamna på bredden av den färdiga sjalen. Bredd på den färdiga sjalen bör vara minst ca 50 cm för en elastisk sjal och minst ca 60 cm för en vävd sjal. Korta sjalar (2-3 meter) kan vara ända upp till 90-100 cm breda.

Fålla, bandkanta, sicksacka eller overlocka alla sidor. På de flesta trikåtyger måste man inte göra något med kanterna alls, de repar inte upp sig, men det är inte så bra att lämna traskanter på vävda tyger, eftersom de lätt rivs upp så att sjalen till och med kan gå av helt plötsligt. Fållarna kan ev nålas och/eller strykas till innan de sys. (Fålla med dubbelt invikta fållar, det är snyggast. Vik en gång, sedan en gång till så att traskanten är inne i fållen. Då behöver den inte sick-sackas först.)

Det är praktiskt att märka ut mitten på sjalen med en liten söm i kanten eller ett märke. Om man vill kan man lämna stadkanten (den vävda kanten) ofållad, eller kanta ena långsidan i en annan färg. När man ska knyta sjalen är det bra att kunna se skillnad på de olika långsidorna.
Välja längd

Många sjalförsäljare har storlekstabeller man kan titta i. I t ex Didymos storlekstabell (från Active Baby Care) kan man se vilka knytningar man kan göra med olika långa vävda sjalar, beroende på ens egen storlek. Barnets storlek gör ingen större skillnad, det hänger bara på hur lång och bred bäraren är.

På Att Bära Barn finns en samling mått på olika köpesjalar, både vävda och elastiska. Till trikåsjalar används oftast knytningen "omslutet kryss" eller "omslutet kryss 2", som är de knytningar som kräver mest tyg. Beroende på hur elastiskt tyget är kan det räcka med ganska mycket kortare tyg. Elastiska sjalar brukar vara mellan 4,4 och 6 m. (Min egen elastiska långsjal är 4.4 m och den vävda är 5.2 m. Den elastiska räcker precis till att göra ett omslutet kryss på magen och dra fram tygändarna och knyta på magen på mig, som har strl 46).

Om du inte kan bestämma dig för längd kan du göra sjalen ca 5,2 m lång men låta bli att fålla ena kortsidan. Prova sedan sjalen, klipp av till en längd som känns bra och fålla klart den.

Ett annat sätt är att göra en provsjal i ett billigt tyg för att välja längd. Eller prova någon annans sjal och mät på den hur mycket kortare sjal du vill ha. Tänk på att till vissa knytningar vill man ha lite extra tyg för att inte behöva vränga armarna ur led när man knyter!

Snedskurna ändar


Vissa sjalar har snedskurna ändar. Det betyder att de är formade som en romb, men en snibb på ca 20 cm i varje ände. Sjalen är alltså ca 20 cm längre än den angivna längden på varje sida. Snedskurna ändar är framförallt en estetisk fråga, de faller snyggare än raka kanter. Den extra längden gör att sjalen räcker till lite längre knytningar än annars, men skillnaden är ganska marginell eftersom det inte går att få till en riktigt bra knytning utan att knyta fast hela bredden på tyget. Om sjalen räcker precis för att knyta får man en liten knut där det annars skulle vara svårt att knyta överhuvudtaget.

Avsmalnande ändar


Elastiska sjalar har ibland avsmalnande ändar, för att knuten ska bli så liten som möjligt. En av mina hemmasydda elastiska sjalar har följande mått: Längd 4,4 m, bredd 57 cm på mitten men sista metern på varje sida smalnar den av på båda långsidorna så att sjalen är 40 cm i bred i varje kortände. På vävda sjalar är det inte lika lätt att få bra resultat med avsmalnande ändar, eftersom tyg töjer sig mer när det är skuret lite diagonalt. Avsmalningen kan då göra att sjalen blir svår att dra åt i kanterna. Ett alternativ är att göra avsmalningen bara på ena långsidan.

Länkar


Mönster


Gör en egen rebozo med eller utan fransar.
Jan Andreas långsjal/X-ringsjal i ett.

Sytips


Film på youtube av hur man syr en vändsöm ("French seam").
Film på Youtube på en ”Flat felled seam” (ett alternativ till vändsöm, för att skarva en sjal eller sy bärpåse).