Bärpåse


En bärpåse är som en kort sjal som är hopsydd i ändarna. Sömmen är lätt rundad, på bilden här är sömmen vänd nedåt. Bärpåsen bärs dubbelvikt över en axel och barnet sitter på sömmen.
Bärpåsen kan användas till samma bärpositioner som kortsjal och ringsjal. Dessutom kan man bära ett spädbarn liggande på sin rygg (helst i rundad bärpåse). Med två bärpåsar kan man göra kryss eller bära två barn samtidigt, ett på varje höft. Det går också att amma i bärsjal.
Fördelar är att bärpåse går snabbt att sätta på sig, är enkelt att lära sig och bekvämt - inga knutar, spännen eller ringar som skaver. Nackdelar är att bärpåsen bara passar en bärare (men det finns justerbara bärpåsar), och att man inte kan bära så länge över bara en axel eftersom vikten blir snedfördelad. Det löser man lätt genom att bära i två bärpåsar, som ett långsjals-"kryss".
Bärpåsens enkelhet bedrar - den är verkligen ett bärhjälpmedel värt att prova! Eftersom det går åt lite tyg och bärpåsar är lätta och snabba att sy rekommenderar jag den verkligen till gör-det-självare!
Det finns en detaljerad 
sybeskrivning för bärpåse här på BäraNära. Den fungerar även för fleece-bärpåsar, med eller utan taggar ;^). Vändsöm finns som teckningar på en egen sida. En mall för rundningen med en snabb sybeskrivning finns att ladda hem i pdf-format (28 K). 
Instruktioner för hur man bär i bärpåse finns också som bildserie här på BäraNära nu! Du hittar även dessa instruktioner på Sjalbarn (under "knyta" - "bärpåse").


Länkar
Mönster
BäraNäras sybeskrivning för bärpåsar i både vävda och elastiska tyger. Favorit
BäraNäras
teckningar av vändsöm.
BäraNäras
Mall för rundning och snabb sybeskrivning av bärpåse. PDF
ABC-nättidnings bärpåse.
Stacie Steadmans bärpåse. Bra teckningar, även av vändsöm. Favorit ENG
Jan Andreas bärpåse,
teckningar och instruktioner (inkl vändbar/fodrad bärpåse eller foton och instruktioner. Favorit ENG
Jan Andreas
virkade bärpåse. ENG
Mamatotos bärpåse ENG
En rak bärpåse ENG
Storlekar och mått
Slingsisters storlekstabell
Mamma's milk storlekar och mått (amerikanska mått) ENG
Inspiration
MayaWrap Adjustable Pouch fotogalleri. MWAP är en justerbar bärpåse som går att ändra längd på, vilket innebär att bärare av olika storlekar (men inte alltför olika) kan använda samma bärpåse. Den justeras med blixtlås.
Tillverkare/försäljare
Kangroo Korner (Australien) säljer flera justerbara bärpåsar, bl a i fleece. Justeras med en sorts knappar. ENG
New Native Pouch (USA) ENG är ett känt märke. Bärpåsarna säljs även i Sverige, t ex hos www.sjalar.nu.