Sy ringsjal
Vad är en ringsjal?
En ringsjal är en kort sjal (ca 2-2,5 meter) som har två ringar fastsydda i ena änden. Den bärs över en axel. I stället för att göra en knut som på en kortsjal trär man den lösa änden genom ringarna på ett speciellt sätt. Då låser ringarna tyget så att det sitter fast av barnets tyngd, men det går ändå lätt att justera "knytningen". Att lära sig bära med ringsjal är lättare än kortsjal, men svårare än bärpåse. Det går att få knytningen helt perfekt utan hjälp, men vissa bärare kan uppleva att ringarna skaver eller är i vägen (de går att ha på ryggen om man vill slippa ha dem fram). 

upp

Svans
Änden som är över kallas svans. Den kan göras lång eller kort, sys ihop så att den blir en smal remsa ("sluten svans"), eller en ficka, ha påsydda fickor eller dekorationer... Bara fantasin sätter gränserna.

Sjalringar
Ringarna till sjalen är speciella sjalringar, de vanligaste är i nylon eller aluminium och tillverkas av slingrings.com i USA. Många sjalförsäljare i Sverige säljer dessa ringar. Ringarna är ca 7 cm i diameter (det finns några olika storlekar för tunnare/tjockare tyger). Det finns ringar i rostfritt eller mässingspläterat stål också, de säljs inte i Sverige i nuläget vad jag vet.
Jag har själv använt draperingsringar från Hasta i strl 82 ca, de är visserligen billigare och fungerar, men är ganska tunga och det gör sjalen lite svårare att justera. Sk vaktmästarringar kan man också använda.
Det viktigaste med ringar är att de är tillräckligt stora (annars blir det hopplöst att justera sjalen) och att de inte riskerar att gå sönder eller deformeras
(de måste vara hårda). Undvik tunna ringar som kan "poppa igenom" varandra och ringar av trä, bambu eller mjuk metall som plötsligt kan öppna sig eller brista.
Vissa "ringsjalar" har inte alls ringar utan har stora D-ringar, fyrkantiga ringar, termospännen eller en ring och kardborrefästning av svansen.
Vikningar över axeln
Det finns en uppsjö sätt att vika sjalen innan man fäster ringarna. Man kan låta bli att vika på längden och i stället sy sjalen över hela bredden, som på teckningen ovan. På sleepingbaby.net finns beskrivning på en solfjädersvikt sjal (se länklistan), med sydda veck. Andra sätt är att vika kan vara sk "Hot Dog style" (som jag föredrar till vattensjalar) eller att man viker in båda ändarna mot mitten så sjalen blir hälften så bred och sedan syr rakt över som i "ingen-vikning-alls".

Den bästa ringsjalen?
Den "bästa ringsjalen" finns inte. Alla tycker olika om vilken vikning som är skönast och vilka ringar som är bäst. "Ingen-vikning-alls" med aluminiumringar brukar de flesta tycka är skönt och funktionellt - men jag kan inte lämna några garantier :-) . 
Använda två ringsjalar
Har man två ringsjalar (eller en ringsjal och en kortsjal/bärpåse) kan man använda dem till kryss eller till två barn, ett på varje höft. Man kan också lägga ett litet barn högt upp på axel i rap-ställning. Praktiskt om man har en bebis som måste rapa mycket.
Länkar
Mönster
Ringsjalar (ovadderad axel)
Jan Andreas ringsjal med veckad axel (på svenska) från Att Bära Barn.
Jan Andreas sajt är en guldgruva för att sy ringsjalar och annat! Ringsjal med veckad axel (och beskrivning av MayaWrap och ovikt axel), ringsjal utan att sy, fodrad/vändbar ringsjal, en annan metod för fodrad/vändbar ringsjal, X-ringsjal (som Jan Andrea uppfunnit), långsjal/X-ringsjal i ett. Favorit. ENG
Hur man syr en
MayaWrap ringsjal. ENG
Ringsjal med symmetriskt vikt axel, s k
”Hot Dog style” ENG
Ovikt ringsjal på Stellaris.se (AnnJessicas beskrivning). Den enklaste - och i mitt tycke den skönaste - ringsjalen! PDF
Ovikt ringsjal på engelska (klicka på ”SMM Pattern”). ENG
En
hybrid mellan ringsjal och bärpåse från Baby Space Slings. ENG
Längd på ringsjal för olika storlekar (en bit ner på sidan). ENG
Ringsjalar (vadderad axel)
Samantha Lanes vadderade ringsjal (vadderad i kanten och axeln, sluten svans). Jättefin beskrivning med foton! ENG PDF
En
vadderad ringsjal med öppen svans. Bra teckningar.  ENG
Sjalringar
Om vaktmästarringar som sjalringar på Att Bära Barn (se längst ned under "Sy ringsjalar".
Slingrings.com tillverkar och säljer sjalringar i nylon och aluminium. ENG
Nestmom har sjalringar i rostfritt och mässingsfärgat stål. ENG
Många svenska sjalförsäljare säljer sjalringar från slingrings, t ex
Babyheaven, Stellaris, Babyboden och Babydesign. På Nära Föräldrars länksida finns alla svenska sjalförsäljare listade!
Elizabeth Lee säljer slingrings nylonringar och metallringar. De har en sida om vilka ringar som är bäst, och hur mycket sjalringar tål. ENG
K'Eltorr Designs i Australien, klicka på Slings och titta längst ner på sidan. ENG
Breastfeeding and Babywearing i England säljer ringar från Slingrings. ENG
Bärinstruktioner
Instruktioner och tips för ringsjal från Babyboden.
Foton och instruktioner på olika sätt att bära i ringsjal. ENG
En japansk
variant på mage-mot-mage som man inte ser så ofta. Ganska skönt att bära såhär, faktiskt!
Felsökning vid obekvämt ringsjalsbärande. Vanliga nybörjarfel när man bär i ringsjal. (På danska, mycket bilder!) PDF